Veelgestelde vragen

voorschrift nodig voor chiropraxie

Heb ik een voorschrift nodig?

Komt de verzekering hierin tussen?

Er is geen voorschrift nodig van de huisarts om een afspraak te maken bij de chiropractor.

In België wordt chiropraxie gedeeltelijk terugbetaald door de ziekenfondsen en private verzekeraars. De chiropractor voorziet u van een geldig document voor uw terugbetaling. De lijst met mutualiteiten vindt u hier.

Wat veroorzaakt het krakende geluid?

Wanneer een chiropractor een gewricht manipuleert, wordt er binnenin het gewricht een onderdruk gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat er een gas (stikstof) uit het gewrichtsvocht vrijkomt, wat een ploppend geluid veroorzaakt (cavitatie). In de volksmond wordt dit geluid geassocieerd met “kraken”.

Wat men hoort, is dus niet meer dan het vrijkomen van een gas. Dit valt best te vergelijken met het openen van een fles champagne. Plop!

chiropractie ronse

Is Chiropraxie veilig?

Mogelijke bijwerkingen en/of complicaties worden – net zoals in de andere takken van de gezondheidszorg – nauwlettend geregistreerd en opgevolgd. Een bezoek aan de chiropractor behoort in de statistieken tot de veiligste behandelingen.

Is Chiropraxie pijnlijk?

Over het algemeen zijn de chiropractische behandelingen niet pijnlijk. Wanneer dit wel het geval kan zijn, brengt u chiropractor u daar initieel van op de hoogte. De meeste bijwerkingen beperken zich tot een stijf gevoel na een behandeling vergelijkbaar met het gevoel na een zware sportinspanning.

Welke opleiding volgt een chiropractor?

De opleiding chiropraxie is een voltijdse studie van minstens vijf jaar op universitair niveau. De opleiding vertoont grote gelijkenissen met de opleiding geneeskunde. Daarnaast genieten studenten van een specifieke, klinische opleiding tot chiropractor. Na de masteropleiding volgt nog een deeltijdse beroepsopleiding van één jaar. Chiropraxie wordt (nog) niet aan de Belgische universiteiten onderwezen.

Chiropraxie Ronse

Heeft u nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!