Veelgestelde vragen

hoe ziet een eerste visite bij chiropraxie eruit

Hoe ziet een (eerste) visite er uit?

Een visite bestaat uit een uitgebreide anamnese, een volledig lichamelijk bewegings-, houdings-, orthopedisch en neurologisch onderzoek. Indien beschikbaar bekijken we medische beeldvorming (RX, CT-scan, MRI, botscan, echo), neem zeker het verslag mee. Vervolgens wordt de diagnose gesteld en uitgelegd, en finaal wordt u behandeld. Advies omtrent ergonomie, thuisoefeningen, mindfulness en voeding worden ook meegegeven.

Hoeveel keer moet ik komen om van mijn klacht af te zijn?

We willen uiteraard de klachten zo snel mogelijk onder controle krijgen en mensen terug aan het bewegen/werk brengen. De vlotheid van het herstel is afhankelijk van de intensiteit en chroniciteit van de klacht, maar ook de gezondheid van de patiënt. Wat een mens gezond maakt is voldoende slaap, voldoende water, uitgebalanceerde voeding, gezonde sport en mentaal welzijn.

Hoe meer factoren uit balans zijn, hoe moeizamer het algemeen herstel. Uiteraard moet er ook rekening worden gehouden met de leeftijd, genetische factoren, het beroep, de historie van klachten, accidenten, operaties, etc. Na de anamnese en het onderzoek, geven we u een duidelijk beeld van de herstelperiode en het aantal behandelingen we nodig achten.

Combineren van therapieën?

Door onze holistische visie wordt er vaak samengewerkt met andere (para)medici zoals een kinesist, podoloog, acupuncturist, osteopaat, etc. Indien u naar ons doorverwezen werd, zal de doorsturende arts/therapeut op de hoogte worden gebracht van de resultaten van het onderzoek en het verloop van uw klacht.

Is chiropraxie pijnlijk? Welke bijwerkingen kan ik verwachten?

Over het algemeen zijn de behandelingen niet pijnlijk. Wanneer dit wel het geval kan zijn, brengen we u daar initieel van op de hoogte. We proberen altijd om u in de meest comfortabele positie te leggen en te laten ontspannen.


De meeste bijwerkingen beperken zich tot een stijf gevoel na een behandeling vergelijkbaar met het gevoel na een intensieve sportinspanning. Het is ook mogelijk om vermoeidheid en/of lichthoofdigheid te ervaren de dag van de behandeling en de dag nadien. Dit laatste is door de nieuwe corrigerende communicatie tussen het bewegings- en zenuwstelsel waarbij het lichaam zich gaat rechten

Chiropraxie en artrose?

Artrose is het degenereren van de gewrichten waarbij de beschermende kwaliteit van het kraakbeen rond het bot vermindert. Dit heeft als gevolg dat er een verminderde mobiliteit, al dan niet gepaard met stijfheid, kan plaatsvinden en het gewricht sneller kan blokkeren.

Artrose is echter geen diagnose! Het is een natuurlijk verouderingsproces. De vlotheid hiervan wordt bepaald door genetica maar ook door asymmetrische compensatiepatronen met onderliggende blokkades in het bewegingsapparaat vanuit foutieve houding, een val, accidenten, etc.

Met chiropraxie kunnen we uw slijtage niet genezen, maar we kunnen wel de gewrichten zo optimaal mogelijk laten functioneren waarbij de artrose ongemakken verdwijnen en verdere slijtageprocessen worden tegengegaan.

Wat veroorzaakt het “krakende” geluid?

Wanneer we een gewricht manipuleren, wordt er binnenin het gewricht een onderdruk gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat er een gas (stikstof) uit het gewrichtsvocht vrijkomt, wat een ploppend geluid veroorzaakt (cavitatie). In de volksmond wordt dit geluid geassocieerd met "kraken". Wat u hoort, is dus niet meer dan het vrijkomen van een gas. Dit valt best te vergelijken met het openen van een fles champagne.

wat veroorzaakt het krakende geluid?

Chiropraxie na een operatie?

Het is geen contra-indicatie om chiropractisch te behandelen na een operatie. Dit geldt voor alle operaties (hechtingen van pezen, verankeringen, prothesen, fusies, vijzen, plaatjes, etc.). Uiteraard wordt er rekening gehouden met de post-operatieve limieten.

Heb ik een voorschrift nodig? Komt de mutualiteit/verzekering hierin tussen?

Er is geen voorschrift/doorverwijzing van de huisarts nodig om een afspraak te maken.


In België wordt chiropraxie gedeeltelijk terugbetaald door de ziekenfondsen en private verzekeraars. Dit betekent voor de meeste mutualiteiten 10-12.5eu per visite voor 5-8 visites per kalanderjaar. Wij voorzien u van een geldig document voor uw terugbetaling. De lijst van de mutualiteiten vindt u hier.

Hoe lang duurt de behandeling, wat is de kost en hoe kan

ik betalen?

Een eerste consultatie duurt 1 uur en kost 65eu. Alle vervolgconsultaties duren 20 min aan 48eu. Betaling kan in cash of mobiel via de smartphone.

De opleiding?

De opleiding chiropraxie is een voltijdse studie van 5-6 jaar op universitair niveau. De opleiding vertoont grote gelijkenissen met de opleiding geneeskunde. Na de masteropleiding volgt nog een deeltijdse beroepsopleiding van één jaar. Studenten kunnen de opleiding bijgevolg enkel in het buitenland volgen.

Afspraak annuleren?

Gelieve minstens 24 uur op voorhand telefonisch te verwittigen wanneer u de afspraak wenst te annuleren. Indien u dit niet naleeft, zal de consultatie worden aangerekend. Uiteraard hebben we begrip voor onvoorziene omstandigheden.

Chiropraxie Ronse

Heeft u nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!